Este un lucru destul de comun in randul pernelor si vizibil cu ochiul liber ca dupa o perioada dintr-un alb imaculat sa devina galbui. Unul dintre cele mai evidente motive pentru care pernele noastre se transforma si capata acea culoare inestetica este transpiratia din timpul noptii. Indiferent de protectia pernei pe care o folosim, sudoarea se va infiltra prin tesatura pernei, intr-un grad mai mare sau mai mic. Pe masura ce sudoarea se usuca, aceasta lasa o pata galbena pe perna.
Cu toate acestea este important sa folosim protectie pentru perna si sa nu o folosim doar cu husa din fabrica. Bineinteles, ca la fiecare pata aparuta pe perna ai posibilitatea sa mergi si sa achizitionezi o perna noua. Insa in timp acest lucru cel mai probabil iti va afecta bugetul. In ceea ce priveste curatarea pernelor, este recomandat ca o data la 3-4 luni sau macar de 2 ori pe an sa speli toate pernele din casa, la programul delicat al masinii de spalat.
Avand in vedere ca aceasta operatiune nu este una foarte comuna si sunt foarte multe persoane care nu stiu exact cum sa isi ingrijeasca si sa isi curete pernele, am ales ca in articolul de azi sa iti oferim cateva sfaturi despre cum ai putea sa iti cureti pernele.
1. Verifica eticheta pernei
Cel mai probabil, majoritatea pernelor, indiferent de ce anume contin sau de unde le-ai achizitionat, au o eticheta. Aceasta iti va indica ce anume trebuie sa faci sau sa nu faci, la ce temperatua trebuie spalate si uscate. Citeste si urmeaza in tocmai instructiunile producatorului. In plus, daca este recomandata curatarea ecologica, nu iti va ramane decat sa duci pernele la o curatatorie specializata.
2. Curata pernele in functie de tesatura si de umplutura
Curatarea pernelor din tesaturi artificiale – daca pernele sunt umplute cu materiale sintetice si nu cu pene de gasca sau orice alt element natural, va trebui sa introduci doar cate o perna in masina de spalat si sa rulezi cel mai delicat ciclu de spalare pe care masina ta de spalat ti-l pune la dispozitie. Alege un detergent lichid, intrucat cel pudra nu se va dizolva cum trebuie si va ramane, uscat, in interiorul pernei.
Curatarea pernelor din microfibra – pernele din microfibra necesita spalare cu un detegent foarte bland. In cazul in care nu ai un astfel de produs, ai posibilitatea sa folosesti gel de dus testat dermatologic. Sau o cantitate mica de gel de dus, amestecata cu o lingura de bicarbonat de sodiu si jumatate de ceasca de otet alb. Acest amestec va indeparta orice urma de miros, va scoate petele si va distruge toate bacteriile. Pernele din microfibra se usuca la soare sau intr-o camera foarte bine aerisita.
Curatarea pernelor cu umplutura naturala – in cazul acestora, inainte de a le pune la spalat trebuie sa verifici foarte atent sa nu existe gauri in tesatura deoarece daca fulgii ajung sa iasa din perna iti pot infunda masina de spalat. Pentru spalarea acestora este indicat sa folosesti o cantitate mai mica de detergent decat in cazul hainelor obisnuite. Iar programul de spalare al masinii trebuie sa fie cel pentru haine delicate. Clateste-le de doua ori si foloseste centrifuga pentru stoarcere, chiar si de doua ori. Astfel te asiguri ca sunt foarte bine stoarse si ca se vor usca mai repede. In cazul pernelor cu fulgi vei fi nevoita sa desfaci toti ”bulgarii” de fulgi care s-au format in urma spalarii. Iar o data la cateva ore, va trebui sa mai scuturi pernele, sa le bati si sa te asiguri, pe cat posibil, ca nu au ramas cocoloase de fulgi.
3. Fii atenta la temperatura optima de spalare
Temperatura la care speli pernele trebuie sa fie peste 40 de grade. Cel mai indicat este sa setezi temperatura la 60 de grade, dar sa alegi un program de spalare delicate. Acarienii rezista la temperaturi mici, asadar, pentru a te asigura ca perna va fi curatata eficient, temperatura trebuie sa fie una destul de ridicata.
4. Foloseste protectie pentru perne
Protectia pentru perna este recomandata pentru a fi utilizata deoarece protejeaza perna impotriva deteriorarii zilnice. Si iti ofera in acelasi timp un somn mai odihnitor si mai igienic. O husa de protectie bine aleasa te va ajuta sa prelungesti durata de viata a pernei. Si sa menti prospetimea acesteia, asigurandu-ti in acelasi timp senzatia de confort si catifelare.
Acum ca ai aflat cat este de important sa folosesti protectie pentru perna si mai multe informatii despre cum poti sa ai grija de pernele tale in functie de umplutura acestora, nu ezita sa pui in practica. Achizitioneaza cu incredere protectie pentru perna de calitate superioare de pe site-ul nostru!